dinsdag 8 oktober 2024

  Toespraak van de maand - oktober 2024

Hanna Mobach:
Het jongetje Maarten kijkt naar de apen aan de rand van het oerwoud, 1993
 
Op 23 juni 2001 organiseerde stichting ‘Zen als leefwijze’ een zen-ontmoetingsdag in Amsterdam, waarbij vier bekende leraren uitgenodigd waren: Jiun Roshi, Ton Lathouwers, Nico Tydeman en -  uiteraard -  Maarten Houtman.

 
In de convocatie voor het leraren-weekend van oktober 2000 had Maarten ze met nadruk verzocht aan de uitnodiging gehoor te geven. ‘Het is wenselijk dat op die dag, waar zoveel verschillende benaderingen, niet alleen van de leraren maar ook van de leerlingen, naar voren zullen komen, voor onszelf uit te maken wat voor ieder afzonderlijk het meest belangrijk is in de meditatie.’ Hij besloot met ‘Wat het bestuur van de Stichting heeft ondernomen is een waagstuk, dat door ons gesteund moet worden om het te doen slagen. Het is namelijk voor het eerst in Nederland dat deze groeperingen heel direct iets van elkaar vernemen en er hun voordeel mee kunnen doen.’

Inderdaad vertegenwoordigden deze vier leraren – de ‘pijlers van zen’, zoals ze met een knipoog werden genoemd - een breed spectrum van stromingen binnen de vaderlandse zen. Ze hielden alle vier een inleiding en de dag werd gelukkig een succes, zoals aan het lichtvoetige verslag van dagvoorzitter Ad Verhage valt af te lezen. Mocht je ruimer geïnteresseerd zijn, dan kun je de weergave in twee afleveringen terugvinden met de toespraken van Nico Tydeman en Ton Lathouwers in het eerste deel en die van Jiun Roshi en Maarten Houtman in het tweede deel.

De voordracht van Maarten presenteren we ditmaal als toespraak van de maand. Je kunt hem hier lezen.
 
Hein Zeillemaker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten